ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κατηγορίες Εξετάσεων
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι μικροβιολογικές εξετάσεις επικεντρώνονται στην ανίχνευση και στη μελέτη των μικροοργανισμών, με βάση τις διαφορετικές τους ιδιότητες και τις κλινικές τους εκδηλώσεις.. Κυριότερες εξετάσεις είναι οι καλλιέργειες βιολογικών δειγμάτων (ούρα, κόπρανα, κολπικά – τραχηλικά υγρά, σπέρμα, υγρό τραύματος, σίελος, δερματικές βλάβες κλπ), η εκτέλεση δοκιμής ευαισθησίας σε μια ευρεία γκάμα αντιβιοτικών (αντιβιόγραμμα) και η αναζήτηση παρασίτων σε διάφορα θρεπτικά υλικά ή υπό μικροσκόπιση. Η καλλιέργεια κλινικών δειγμάτων είναι χρονοβόρα διαδικασία και ολοκληρώνεται συνήθως σε 24 με 48 ώρες.
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι αιματολογικές εξετάσεις αφορούν τη μέτρηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων σε ειδικό αιματολογικό αναλυτή, τον έλεγχο αναιμίας μέσω της μέτρησης της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη και τον έλεγχο της μορφολογίας των κυττάρων στο υψηλής ευκρίνειας οπτικό μικροσκόπιο χρησιμοποιώντας ειδικές χρώσεις προς αποκλεισμό αιματολογικών παθήσεων
ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ
Η αιμόσταση είναι το σύνολο των μηχανισμών που προκαλεί φυσιολογικά την πήξη του αίματος και την αρχική επούλωση τραυμάτων. Η μέτρηση των παραγόντων της πήξεως και του χρόνου προθρομβίνης βοηθά το γιατρό σας να ρυθμίσει τη δόση των αντιπηκτικών σας φαρμάκων. Οι εξετάσεις αυτές είναι πολύ ευαίσθητες και απαιτούν εξειδικευμένη τεχνική και εμπειρία, διότι οποιοδήποτε λανθασμένο αποτέλεσμα μπορεί να παρασύρει τον κλινικό γιατρό σε χορήγηση λανθασμένης δοσολογίας με αποτέλεσμα αιμορραγία ή αντίθετα σε υπερπηκτικό σύνδρομο δηλαδή θρόμβωση.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι βιοχημικές εξετάσεις που εντάσσονται συμβάλλουν ουσιαστικά στην άμεση διερεύνηση της λειτουργίας του οργανισμού, ελέγχοντας τη λειτουργία των οργάνων του σώματος: νεφρική, ηπατική λειτουργία, έλεγχος λιπαιμικού προφίλ ( χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL, ολικά λιπίδια, Lp(a), ΑPΟ Α, ΑPΟ Β, κτλ.).
Το εργαστήριό μας
για τον ΝΕΟΓΝΙΚΟ ΙΚΤΕΡΟ, διαθέτει εξειδικευμένο
μηχάνημα, το χολερυθρινόμετρο. Χρησιμοποιεί
για την ακριβή μέτρηση της ΝΕΟΓΝΙΚΗΣ
ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗΣ μικρή ποσότητα
τριχοειδικού αίματος από την φτέρνα του
νεογέννητου.
ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο ορμονολογικός έλεγχος αφορά μετρήσεις ορμονών και χρησιμεύει στον έλεγχο των ενδοκρινών αδένων και παθήσεων που σχετίζονται με αυτούς. Ειδικότερα, αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο για τον έλεγχο του θυρεοειδούς, του σακχαρώδους διαβήτη, της οστεοπόρωσης, των διαταραχών ανάπτυξης, των παθήσεων των επινεφριδίων, των προβλημάτων αναπαραγωγής, κ.ά, και συμβάλει στην παρακολούθηση και τη θεραπεία τους.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι ανοσολογικές εξετάσεις ελέγχουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις και οδηγούν στον προσδιορισμό των παθολογικών μηχανισμών και λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν αξιοσημείωτο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς και ασθένειες.
Προετοιμασία για τις εξετάσεις:
Για ορισμένες από τις εργαστηριακές εξετάσεις, απαιτείται ειδική προετοιμασία προ της εξέτασης. Στους παρακάτω πίνακες αναφέρονται οι οδηγίες τις οποίες ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει, εκτός αν ο θεράπων ιατρός συστήσει διαφορετικά.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
1ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΟΛΙΚΗ (T-CHO), HDL,LDL, VLDL
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία (επιτρέπεται μόνο νερό και καφές χωρίς ζάχαρη)
2ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ (TG)
12ωρη νηστεία και αποχή από αλκοολούχα ποτά πριν την αιμοληψία
3ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ
2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία
4ΓΛΥΚΟΖΗ (GLU)
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία
5ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe)
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται βιταμίνες
6ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca)
Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες
7ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ (SGOT, SGPT)
Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία
8ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία
9ΑΜΜΩΝΙΑ
8ωρη νηστεία και να μην έχει καπνίσει ο εξεταζόμενος πριν την αιμοληψία
10ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία
ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
1ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH)
8ωρη νηστεία και 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
2ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ)
24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών.
3ΓΑΣΤΡΙΝΗ
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
4ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ
Συνιστάται να πάρει ο ασθενής λεπτομερείς οδηγίες διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό του. Είναι σημαντική η αντιυπερτασική αγωγή και η λήψη νατρίου.
5Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α )
Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων.
6ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (TG)
Πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine.
7Αιμοληψία για έλεγχο του θυρεοειδούς (T3, T4, TSH, FT3, FT4, ANTI-TG,ANTI-TPO)
Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.
8ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ
Νηστεία και απαγόρευση του καπνίσματος για 4 ώρες πριν την αιμοληψία.
9ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH )
8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
10ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH)
12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
11ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH)
Νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Συνιστάται ο ασθενής να κάνει την λήψη του αίματος μακριά από τη λήψη του φαρμάκου. Καλύτερα να περιμένει την απάντηση και μετά να πάρει το αντιπηκτικό, ώστε αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η δόση του φαρμάκου.ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
1ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ
Να μην είστε αδιάθετη. Να μην κάνετε εσωτερικά ή εξωτερικά πλύσιμο με αντισηπτικό. Πλύσιμο με σαπούνι μόνο εξωτερικά. Όχι υπόθετα – κολπικά. Όχι σεξουαλική επαφή.
2ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
Όταν ζητείται μόνο καλλιέργεια σπέρματος, προηγείται καλός καθαρισμός της περιοχής με νερό και σαπούνι και μετά συλλέγεται το σπέρμα με αυνανισμό. Το δείγμα μπορεί να μεταφερθεί στο εργαστήριο οποιαδήποτε ώρα.
3ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΚΟΥ
Όχι σεξουαλική επαφή, όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
4 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ
Όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
5ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ
Μικρή ποσότητα δείγματος, όποτε μπορεί ο ασθενής πρωί ή απόγευμα. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταφερθούν στο εργαστήριο. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά δοχεία συλλογής κοπράνων. Αν δεν υπάρχουν τα ειδικά, κατάλληλοι είναι οι ουροσυλλέκτες του εμπορίου. Για βρέφη μπορεί τα κόπρανα να μεταφερθούν στην πάνα ( γρήγορα να μην στεγνώσουν).
6ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΚΗ
Σε παιδιά κάτω των 6 ετών κόπρανα αυτόματης κένωσης. Στους υπόλοιπους, κατά την οδηγία του θεράποντος γιατρού. Τα διαρροϊκά κόπρανα με αυτόματη κένωση. Αν χρειαστεί καθαρτικό, αλατούχο καθαρτικό, όχι ελαιώδες.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ
1ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
Συλλέξτε ούρα (πρωινά κατά προτίμηση) από το μέσο της ούρησης στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Πρέπει να προηγηθεί πλύσιμο της περιοχής με νερό και σαπούνι. Στις γυναίκες ιδίως, χρειάζεται φροντίδα να μην επιμολυνθούν τα ούρα από την επαφή στην περιγεννητική περιοχή. Τα ούρα καλό είναι να παραδοθούν στο εργαστήριο το ταχύτερο από την λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο.
Η καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβιοτικής θεραπείας και με ιδιαίτερα επιμελημένο πλύσιμο. Εάν έχει γίνει λήψη αντιβιοτικού ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.
2ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ
Για να μαζέψουμε τα ούρα 24ώρου αδειάζουμε την κύστη μας το πρωί ουρώντας στην τουαλέτα και σημειώνουμε την ώρα. Όσες φορές γεμίσει μετά η κύστη μας ημέρα και νύκτα, ουρούμε και μαζεύουμε όλη την ποσότητα των ούρων για να μετρήσουμε τον όγκο τους. Τελευταία μαζεύουμε τα ούρα την ώρα που σημειώσαμε το προηγούμενο πρωί όταν ουρήσαμε στην τουαλέτα, αρχίζοντας το 24ωρο.Τα ούρα συλλέγονται στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο (χωράει πάνω από 2 λίτρα) που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο.Μπορούν, κυρίως οι γυναίκες, να χρησιμοποιούν ένα μικρότερο δοχείο με ανοικτό στόμιο όπου εκεί να ουρούν και μετά με ένα χωνί να τα μεταφέρουν στο δοχείο συλλογής που έχει στενό στόμιο.
Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Αν ξεχάσετε και χάσετε μια ούρηση, μπορείτε να πετάξετε τα ούρα που μαζέψατε μέχρι τότε και να ξεκινήσετε από την αρχή. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να μεταφερθούν στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.
3ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΓΙΑ ΟΥΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τα ούρα των μωρών και μικρών παιδιών που δεν ελέγχουν ακόμη την ούρηση τους μαζεύονται σε ειδικό σακουλάκι που πωλούν τα φαρμακεία. Καλύτερα να αγοράσετε περισσότερα από ένα, επειδή αυτή η διαδικασία αυτή θέλει υπομονή και χρόνο!
Πλένεται η περιοχή καλά με σαπούνι και ζεστό νερό, όπως στο μπάνιο του μωρού. Καθαρίζουμε με μαλακές κινήσεις υπολείμματα προστατευτικής κρέμας, αν τυχόν υπάρχουν. Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε με δυνατές κινήσεις, ιδίως στα αγόρια, αν δεν ανοίγει καλά η άκρη από το πουλάκι τους. Αποφεύγουμε να ανοίξουμε με το ζόρι μόνοι μας το πουλάκι του μωρού για να μην το τραυματίσουμε’ αυτή την περίπτωση ξεπλένουμε περισσότερη ώρα με το ντους σε μέτρια προς χαμηλή ένταση. Μετά το ξέβγαλμα της σαπουνάδας καλό είναι να ξεπλύνουμε ακόμη μια φορά με φυσιολογικό ορό που παίρνουμε από το φαρμακείο ή με νερό βρύσης που έβρασε και κρύωσε σκεπασμένο. Σκουπίζουμε ταμπονάροντας απαλά και όχι τρίβοντας, με αποστειρωμένες γάζες ή πρόσφατα σιδερωμένη πετσέτα. Μετά το σκούπισμα πρέπει να κολλήσουμε το σακουλάκι. Το σακουλάκι είναι μακρόστενο και έχει ένα άνοιγμα, μια τρύπα κοντά στο ένα άκρο του, με αυτοκόλλητο γύρω-γύρω. Αυτή η άκρη μπαίνει προς τα πάνω. Βγάζουμε το αυτοκόλλητο και, προσεκτικά για να μην πιάσουμε με τα δάχτυλά μας το εσωτερικό, το κολλάμε στο παιδί. Στα κορίτσια βάζουμε το κάτω μέρος του ανοίγματος στην περιοχή που είναι ανάμεσα στο πουλάκι τους και στον ποπό τους (λέγεται περίνεο) και το κολλάμε προς τα πάνω όσο φτάσει, στην εξωτερική πλευρά από το πουλάκι τους. Στα αγόρια βάζουμε το κάτω μέρος του ανοίγματος κάτω από το πουλάκι τους ώστε το πουλάκι να μπαίνει μέσα στο σακουλάκι. Μετά το κολλάμε προς τα πάνω όσο φτάσει.ΠΡΟΣΟΧΗ να μην κολληθεί ανάποδα το σακουλάκι, δεν μπορεί να κρατήσει ούρα! Όταν κολληθεί σωστά και κρατήσετε όρθιο το παιδί, ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ. Προσέξτε όταν θα βάλετε την πάνα στο μωρό, να μην ξεκολλήσετε κατά λάθος το σακουλάκι. Να το τακτοποιήσετε χαλαρά για να μπορέσει να κρατήσει τα ούρα. Παρακολουθείτε συνεχώς και μόλις κατουρήσει το παιδί, ξεκολλάτε τραβώντας με τη μία. Το σακουλάκι πρέπει να μείνει πάνω στο παιδί 30 ως 45 λεπτά το πολύ, όπως θα κανονίσετε με τον παιδίατρο. Αν δεν κατουρήσει το μωρό στο διάστημα αυτό, πρέπει να αλλάξετε σακουλάκι για να μην επιμολυνθεί, δηλαδή να μη γεμίσει μικρόβια από την περιοχή. Στην αντικατάσταση αρκεί το ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό και απαλό σκούπισμα, εκτός αν κάνει τα κακά του το μωρό. Τότε θέλει κανονικό πλύσιμο με σαπούνι, ξέβγαλμα κλπ. Αν κάνει τα κακά του το παιδί και κατουρήσει μαζί, τα ούρα πετιούνται. Είναι ακατάλληλο δείγμα επειδή θεωρούνται επιμολυσμένα από τα μικρόβια του εντέρου.
Όταν μαζέψετε τα ούρα πρέπει να φροντίσετε να κλείσει το σακουλάκι για να μην χυθούν! Μην τα μεταφέρετε σε άλλο δοχείο γιατί μπορεί να μολυνθούν. Δοκιμάστε να κολλήσετε τις απέναντι πλευρές του ανοίγματος μεταξύ τους ή δέστε με μια κλωστή το σακουλάκι να σφίξει κάτω από το άνοιγμα. Μετά βάλτε το σακουλάκι με τα ούρα σε ένα πλαστικό ποτήρι (ή όπως νομίζετε ευκολότερο) για να τα μεταφέρετε προς εξέταση. Αν πρόκειται να αργήσετε να τα μεταφέρετε, βάλτε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Αντέχουν μέχρι και 48 ώρες στο ψυγείο στους 2 έως 8 βαθμούς αλλά, καλύτερα να τα πάτε στον γιατρό νωρίτερα!
ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
1MAYER ΚΟΠΡΑΝΩΝ
Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να παίρνει σίδηρο, ασπιρίνη ή να έχει φάει κρέας και προϊόντα κρέατος και για τρεις ημέρες.
Υπάρχει εξέταση για την ανίχνευση στα κόπρανα του ανθρώπινου αίματος, όταν υπάρχει απώλεια από το πεπτικό σύστημα. Αυτή η εξέταση δεν χρειάζεται προηγουμένως νηστεία. Συνιστάται και την προτιμούν οι ασθενείς όταν δεν διαθέτουν το χρονικό περιθώριο της τριήμερης αναμονής με την ειδική δίαιτα.
2ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
Γίνεται η πρώτη αιμοληψία σε νηστικό ασθενή. Μετά πίνει το διάλυμα της γλυκόζης , στην περιεκτικότητα που όρισε ο θεράπων ιατρός. Ακολουθούν οι επόμενες αιμοληψίες στους χρόνους που όρισε επίσης ο θεράπων , κατά κανόνα ανά ώρα ή μισάωρο. Συνήθως διαρκεί δύο με τρεις ώρες. Καλό είναι τις προηγούμενες μέρες από την εξέταση να ακολουθείται δίαιτα ισορροπημένη, ούτε με υπερβολική ζάχαρη ούτε με μεγάλη στέρηση. Καλό είναι με το τέλος της εξέτασης να ληφθεί τροφή (όπως τοστ, μπισκότα, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί πιθανή καθυστερημένη υπογλυκαιμία. Αν είναι δυνατόν, να συνοδεύεται ο ασθενής.
Υπάρχει και screening -test με μία μέτρηση του σακχάρου νηστείας και δεύτερη μέτρηση μία ώρα μετά τη χορήγηση διαλύματος 50γρ γλυκόζης Αυτό ζητείται συνήθως στις εγκυμονούσες τους πρώτους μήνες της κύησης.
3ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Αποχή κατά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, συνήθως τρεις με τέσσερις ημέρες. Συνιστάται να προηγείται συνεννόηση με το εργαστήριο, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η 24ωρη παρακολούθηση της εξέτασης. Το πρωί , μέσα σε μία ώρα πρέπει να έχει έρθει το δείγμα στο εργαστήριο, καλύτερα να είναι από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη. Πρέπει να προηγηθεί καθαριότητα της περιοχής με νερό και σαπούνι και να ληφθεί με αυνανισμό το δείγμα του σπέρματος, τέτοια ώρα ώστε να φτάσει στο εργαστήριο από 7:30 έως 8:30 πμ. Δεν ενθαρρύνεται καθυστερημένη μεταφορά του δείγματος, επειδή παρακολουθείται την 1η, 3η, 6η, 12η και 24η ώρα από τη λήψη.
4ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Πλήρης αλληλούχιση γονιδίων BRCA1 & BRCA2 σε προνομιακή τιμή από το διαγνωστικό μας εργαστήριο.
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις για τη νόσο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι νέες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει σε επίπεδο μοριακής γενετικής, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου σε σχέση με το παρελθόν. Ζωτικής σημασίας κρίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος του κληρονομικού καρκίνου μαστού και των ωοθηκών για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αλλά και την αντιμετώπισή της.
ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ BRCA1 & BRCA2
Τα γονίδια BRCA1 (Breast Cancer 1) και BRCA2 (Breast Cancer 2) ανήκουν στην κατηγορία των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, τα οποία όταν φέρουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο περιεχόμενό τους – που επηρεάζουν τη λειτουργία τους (παθογόνες μεταλλάξεις) – μπορεί να επιφέρουν την αναποτελεσματική επιδιόρθωση βλαβών του DNA και την εκδήλωση δυνητικά καρκίνου.
Χαρακτηριστικά μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1&2 μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από 12% (ποσοστό στο γενικό πληθυσμό) έως και 87% (ποσοστό σε πληθυσμό με μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1&2).
Η παρουσία παθογόνου μετάλλαξης BRCA1/BRCA2 δεν σημαίνει απαραίτητα την εμφάνιση της νόσου, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του βαθμού επαγρύπνησης. Ταυτόχρονα η μη ανίχνευση μετάλλαξης δεν αποκλείει την πιθανότητα νόσησης, καθώς η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί μία από τις αιτίες ανάπτυξης καρκίνου.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΣΗ ΓΟΝΙΔΙΩΝ BRCA1 & BRCA2
Ο έλεγχος για κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 & BRCA2 επιτρέπει την αξιολόγηση της πιθανότητας ανάπτυξης κληρονομικού καρκίνου του μαστού και ωοθηκών του εξεταζόμενου και του άμεσου συγγενικού του περιβάλλοντος, και μπορεί να συμβάλλει στη μείζονος σημασίας έγκαιρη διαμόρφωση εξατομικευμένου πλάνου παρακολούθησης αλλά και θεραπευτικής προσέγγισης. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις των τελευταίων ετών διαπιστώνεται ότι φέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της νόσου και επιβίωση των ασθενών, απόρροια και της εφαρμογής μοριακών γενετικών εξετάσεων.